Rehabilitering efter operation eller skada

Rehabilitering hjälper hunden åter till ett aktivt liv

Om din hund har genomgått en operation, har skadat sig eller utvecklat förändringar i rörelseapparaten, kan du få hjälp med rehabilitering hos Svans i Balans.

Rehabilitering hjälper kroppen att återhämta sig och läka efter skador eller sjukdomar i rörelseapparaten. Ofta behövs en kombination av behandling och träning. Behandlingsformer som laserterapi och massage ger smärtlindring, välbefinnande och påskyndar kroppens förmåga att läka sig själv. Träningsformer som vattentrask och stabiliserings/belastningsträning hjälper hunden att återfå eller förbättra normal funktion, rörlighet och styrka. Rehabilitering rekommenderas ofta av veterinärer och utgör ett komplement till veterinärvård. 

Exempel på när rehabilitering kan behövas:

  • Om din hund opererats för till exempel korsbandsskada, patellaluxation, diskbråck eller osteochondros.

  • Om din hund fått en muskelsträckning, senskada, fraktur eller annan skada i rörelseapparaten.

  • Om din hund utvecklat åldersförändringar som artros i lederna, eller degenerativa förändringar som spondylos i ryggen.

Hur går det till?

  • Rehabilitering sker efter remiss eller rekommendation från veterinär eller legitimerad sjukgymnast. Din hund behöver först vara undersökt och ha fått en diagnos innan rehabilitering påbörjas. Journalkopia och eventuell remiss mailas till Svans i Balans inför det första besöket.

  • Om din hund opererats görs ett första besök till legitimerad sjukgymnast, i regel på den klinik som genomfört operationen. Därefter kan rehabiliteringen fortsätta hos Svans i Balans.

  • Vid ert första besök går vi noga igenom hundens fysiska status och den aktuella skadan/problematiken. Varje hund får en individuell rehabplan utifrån hundens förutsättningar och behov. Du får också råd kring lämplig motion och aktivering, samt anpassningar av hundens hemmiljö. Tillsammans gör vi en plan för uppföljande besök och vi går igenom de övningar ni arbetar med hemma mellan besöken på kliniken. 

  • En besökstid är i regel 45 minuter. Varje bokad tid inkluderar den behandling/träning som just din hund har behov av. 

  • Svans i Balans har ett samarbete med legitimerad sjukgymnast Anna Nähl/Dogtotality. Om du är patient hos Anna Nähl men ska komma till mig för behandling/träning bokar du tjänsten "Delegerad behandling/DogTotality". 

Camilla är lugn och fin med Pelle. Märks att hon är mycket kunnig inom sitt område. Vi känner oss trygga att gå till Camilla på rehab för hans diskbråck.
— Susanna Ö.

Vanliga funderingar om rehabilitering

  • Om din hunds försäkring innefattar tillägg för rehabilitering kan kostnaden för rehabilitering täckas av ert försäkringsbolag. Du får av mig ett särskilt kvitto med nödvändiga uppgifter som du skickar in till försäkringsbolaget. Många försäkringsbolag kräver också en remiss från veterinär ställd till Svans i Balans.

  • Hur lång till rehabiliteringen tar är alltid individuellt och beror bland annat på din hunds nuvarande besvär och tidigare fysiska status. En behandlingskur med laserterapi innefattar ofta minst 6 behandlingar och för återuppbyggnad i vattentrask krävs minst omkring 10 träningstillfällen. I de flesta fall är det därmed lämpligt att köpa ett klippkort på 10 tillfällen hos Svans i Balans, men vi gör alltid en individuell rehabplan som utgår från veterinärens rekommendationer och din hunds personliga förutsättningar och behov.

  • Många hundar kan inledningsvis uppleva hantering som jobbigt och det innebär alltid en extra stress för kroppen att bära på smärta. Under ert besök hos mig står din hunds behov i fokus och självklart tar vi allt i din hunds takt. Miljön på kliniken är lugn och det vistas endast en hund åt gången i lokalen. Jag är också hundpsykolog och har genomgått särskild utbildning i trygg hantering. Tillsammans hittar vi ett upplägg som fungerar för just din hund!

  • Svans i Balans erbjuder en rad olika metoder som inkluderar vattentrask, vibrationsplatta, laserterapi och balansbollsträning. Du kan läsa mer om vad som finns på kliniken här.

Det kan kännas överväldigande att ha en skadad hund.

Hos mig får du kompetent hjälp och personligt stöd i att hjälpa din hund att må bättre!